Diş beyazlatma (Bleaching) nedir?

Yıllar boyunca insanların dişleri konusundaki en büyük istekleri dişlerinin beyaz bir görünüme sahip olmasıdır. Araştırmalardan bazıları insanların dişlerinin renginden dolayı gülmekten kaçındığını ortaya koymuştur. Beyazlatma işlemi çeşitli klinik malzemeler kullanarak diş renklerinin açılmasını, daha parlak, daha açık renkte gözükmesini sağlamaktır.

Gelişen teknolojiye paralel olarak beyazlatma ile ilgili en büyük gelişme beyazlatma jellerinin ortaya çıkmasıdır. Su içeren beyazlatıcı jeller; diş minesine zarar vermeden, olabildiğince kalıcı şekilde dişleri sağlıklı olarak beyazlığına kavuşturabilmektedir. Bu işlemler hastaya zarar vermeden, muayenehane ortamında hekim tarafından ve/veya ev ortamında bireyin kendisi tarafından uygulanabilmektedir.

İç renklenme nasıl oluşur?

Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekelerdir Sigara çay kahve gibi renklendirici içecekler dış renkleşme yaptıkları gibi iç renkleşme de yaparlar. Dişlerin oluşumları sırasında oluşan yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Bleaching işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.

Dış renklenme neden oluşur?

Diş yüzeyine sigara, çay, kahve kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirebilir. Bu sebeple ne tip bir tedavi yapılması gerektiğine diş hekiminizin karar vermesi en doğrusudur.

Diş beyazlatma (Bleaching) işlemini hangi bölüm yapar?

Diş beyazlatma diğer adı ile bleaching işlemi basit bir işlem olduğundan tüm ana bilim dalındaki hekimler yapabilir. Diş beyazlatma işlemi için randevu almanız yeterli olacaktır.

Diş beyazlatma işleminde dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

Dişetleri ve dil, dudak gibi çevre dokular dikkatli bir şekilde korunduktan sonra beyazlatma tedavisine geçilmelidir. Kullanılan ilacın yoğunluğu ile kullanım sürelerinin doğru ayarlanması (bleaching jelleri farklı oranlarda carbamid peroksit ve hidrojen peroksit içermektedir).

Diş beyazlatma işlemi esnasında veya daha sonra hastalarda bazen hafif bir hassasiyet şikâyeti olabilir ancak bu hassasiyet 1- 3 gün arasında tamamen kaybolacaktır. Önemli olan uygulanan tedavinin gerektirdiği adımların eksiksiz ve doğru olarak yerine getirilmesidir. Diş beyazlatma işlemi diş hekimleri tarafından yapıldığında zararsız ve çok etkili bir metodudur.

İç beyazlatma nedir?

Canlılığını yitirmiş dişlere uygulanır. Daha öncesinde bir travmaya maruz kalmış veya kanal tedavisi sonrasında renkleşme meydana gelmiş dişlerin tedavisinde kullanılan yöntemdir.. Daha önce kanal tedavisi yapılmış dişlerin pulpa odasına hidrojen peroksitin jeli yerleştirilerek ve belli periyotlarla değiştirilerek yeterli beyazlık sağlandığında işleme son verilir.

Dış beyazlatma nedir?

Hekim tarafından dişlere sürülen beyazlatıcı maddenin kullanılan sisteme göre; tek başına, ışık kaynağıyla veya lazerle aktifleşmesiyle dış beyazlatma yapılır. Normal ışık cihazıyla yapılan beyazlatmalarda seanslar yaklaşık 30–45 dakika sürer ve sonuç hemen gözlenebilir. Uygun hasta seçildiğinde lazerle yapılan beyazlatma tedavileri çok daha hızlı sonuç verir. Tedavinin süresi dişte hasar meydana getirmeyecek ölçüde hekime ve hastanın istediği beyazlık derecesine bağlıdır. 2 gün arayla yaklaşık 3 seans yapılır.

Beyazlatma işleminin dolgular ve kaplamalar üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Bu nedenle elde edilen diş rengine göre bazen yenilenmeleri gerekir. Beyazlatma işlemi zamana ve hastanın alışkanlıklarına bağlı olarak az miktarda da olsa geri dönebilen bir işlemdir. Bu nedenle bazı durumlarda belli aralıklarla yenilenmesi gerekebilir.

Hasta ve hekim tarafından uygulaması gayet basit olan bu işlemin uzun vadede hiçbir komplikasyonu bulunmamıştır. Bu nedenle gülüşümüzü saklamak yerine böylesine kolay bir işlemle elde edilebilecek pırıl pırıl bir gülüşü sergilemek hepimizin hakkıdır. Son yıllarda insanların estetik beklentilerinin artmasıyla birlikte diş beyazlatma işlemi oldukça yaygınlaşmış durumdadır. Dişlerde yaşa bağlı ya da patolojik durumlardan kaynaklı meydana gelen renkleşmeleri gidermek amacıyla yapılan tedaviye diş beyazlatma (bleaching) adı verilir. Klinik ortamda özel ilaçlarla diş renginin açılması daha parlak ve daha açık renge sahip olmasını sağlamaktadır. Diş minesine zarar vermeden jeller yardımı ile yapılan bu işlem hekim tarafından uygulanabildiği gibi evde hasta tarafından da uygulanabilmektedir. Ev Tipi diş beyazlatma işlemi i plaklar ve özel beyazlatma jeli yardımı ile gerçekleşir. Bu jeller hasta tarafından uygulandığı için hekimlerin kullandığı ajanlara göre daha az yoğunluktadır. Tedavi süresi ise genel olarak 6 haftaya kadar sürebilmektedir. Bu süre diş yapısına ve leke düzeyine bağlı olarak daha da uzayabilir Ofis tipi beyazlatmalar içinde klinik ortamında yaklaşık 40 dk kadar süren seans sonucu dişe özel sürülen jeller yardımı ile yapılır. Beyazlatma için sürülen jelin aktivasyonu mavi ışıkla sağlanır. Seans sonunda 2 ila 4 tona kadar açılma sağlanmış olur. Bazı hastalar için işlem sırasında ve sonrasında çok hafif bir şekilde hassasiyet şikayeti oluşabilir. Ortalama olarak 1-3 gün içerisinde yok olacaktır. Hekiminizin önerisiyle ağrı kesici kullanabilirsiniz. Beyazlatma işlemini 2 kategoride inceleyebiliriz iç beyazlatma ve dış beyazlatma olarak. İç beyazlatma dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalamaya rağmen giderilemeyen iç renkleşmeleri gidermek amacıyla uygulanır. İç renkleşmeler dış renkleşme etkisi ile sigara çay kahve gibi ürünlerin tüketilmesiyle birlikte oluşabilir. Esas oluşum sebepleri ise dişlerin gelişimi sırasında oluşan yapısal bozukluklar ve ilaç kullanımına bağlı olabilir. Örneğin yüksek doz flor kullanımı iç renkleşmeye sebep olabilir. Bunun dışında travma ve kanal tedavileri sonrasında dişlerinizde renkleşmeler meydana gelebilir. İç renkleşmelerinizi gidermek amacıyla yapılan iç beyazlatma canlılığını yitirmiş yani kanal tedavisi yapılan dişlere uygulanmaktadır. Kanal tedavisi uygulanmış dişin pulpa odasına hidrojen peroksit jeli yerleştirilerek iç beyazlatma yapılabilir. Belli periyodlar jeli tekrar uygulatabilirsiniz. Dış renklenmeler ve dış beyazlatma ile ilgilide klinik ortamında hekiminiz tarafından uygulanan bleaching işlemi ile istediğiniz sonuçları alabilirsiniz.

Leave a Reply