Porselen laminalar, aynı zamanda yaprak porselen olarak da bilinir ve estetik dişhekimliğinde oldukça sık kullanılan bir tedavi yöntemidir. Estetik kaygı hisseden hastalarda konforlu, sağlam ve doğal sonuçlar elde etmemizi sağlar. Gelişen teknolojinin estetik dişhekimliğine sunduğu oldukça başarılı bir uygulamadır. Daha beyaz, daha sağlıklı ve daha estetik bir gülümse için mükemmel bir alternatiftir.
Porselen Laminaları diğer kaplamalardan ayıran en önemli özelliği dişin yüzeyinden minimum aşındırma yapılarak uygulanmasıdır. Preparasyon aşamasında dişin görünen ön yüzeyinden ve kesici kenarından 0.1-0.3 mm aşındırma yapılır. Sonrasında diş yüzeyine bonding resinlerle çok sağlam bir şekilde yapıştırılır. Uygulama, doğru malzeme kullanılarak doğru bir teknik ile yapıldığında dişten ayrılmaları oldukça zor bir ihtimaldir.
Ön bölge dişlerde aşınma, kırılma, çürük ve şekil bozuklukları ve özellikle beyazlatma yöntemi ile giderilemeyen renk değişimlerinin kalıcı olarak düzeltilmesinde mükemmel sonuçlar verirler. Tedavi genellikle preparasyon ve simantasyon olacak şekilde 2 seansta tamamlanır. Porselen laminalar hasta hekimin tavsiye ve önerilerine uyduğu, ağız hijyenine dikkat ettiği ve rutin kontrollerini aksatmadığı takdirde 15-20 yıl gibi bir süre rahatlıkla kullanabilir.
PREPLESS PORSELEN LAMİNA
Diş yüzeyinden herhangi bir aşında yapılmadan uygulanan porselen lamina yöntemidir. Uygun hastalarda mükemmel ve çok koruyucu sonuçlar elde edilmesini sağlar. Ancak prepless yani kesim yapılmadan uygulama yapılabilmesi için dişlerin olması gerekenden daha küçük olması, diş renginin aşırı koyu olmaması, dişlerin aralıklı olması ve diş formunun içeri doğru dönük olması gerekir.
AVANTAJLARI NELERDİR?
-Diş yüzeyinden olabildiğince az aşındırma yapılır.
-Renk değiştirmez.
-Kırılma ve aşınmaya karşı dirençlidir.
-Dişlerin dile bakan yüzeyleri doğal kaldığı için yabancılık hissi yaratmaz.
-Işık geçirgenlik özelliği çok yüksek olduğundan doğal dişe en yakın sonuç elde edilir.
HANGİ DURUMLARDA UYGULANMAZ?
-Çene kapanış bozuklukları durumunda
-Tırnak yemek alışkanlıklarında
-Kalem ısırma gibi kötü alışkanlarda
-İleri derece diş eti çekilmesi olduğu durumlarda
-Dişlerin aşırı çapraşık ve düzensiz olduğu durumlarda
-Diş eksikliği durumunda